PEDAALILAUTA

PEDALBOARD IV  ELI POLJINLAUTA NELJÄ
Neljäs kerta toden sanoo. Ajattelin piristää alkuvuottani valmistamalla unelmieni poljinsalkun eli efektipedaalisäilyttimen. Erilaisten narulla paniikissa kasattujen halpisalumiinisalkkuviritysten jälkeen päätin istahtaa toviksi suunnittelemaan hässäkkää. Kun suunnittelee kerran kunnolla, ei tarvi tehdä kahta kertaa!
Tähdellisiä ominaisuuksia:
  • virta- ja signaaliliitännät kyljessä, niin ettei piuha joudu koskaan luikertelemaan reunan yli.
  • kaikki tarpeellinen mahtuu sisään (tällä kertaa kokoonpanosta tosin jäi pois kaksi ekspressiopedaalia.)
  • tukeva sulkemismekanismi jotta pysyy polkimet kyydissä eikä mitään naruvirityksiä sitte.
  • esteettisesti laadukas eli helvetin hieno ulkonäkö.
Laukku löytyi kerran roskalavalta Kalliosta, kun olin antiikkivedinostoksilla Hämeentiellä. Pienempi ja paremmassa kunnossa kuin monet vastaavat kirpparilta löytämäni muovilaukut. Numerolukon koodikin on tiedossa. Ikävä kyllä se ei ole 666 eikä 007. Eikä 187.
Tässä kuva laukusta löytökunnossa. Toisella puolella piilottelee ihan tavalliset laukunsaranat ja semmoset pikku tassut että sen voi laskea maahan ilman että alapinta naarmuttuu.
Koska boksia kiertävät alumiinilistat on sijoitettu juuri täsmällisiin kohtiin verstaaltani löytyneisiin salpoihin nähden, askartelin arkkuun salvat kiinni. Kas näin:
Vanhat saranat piti, kuten kuva esittää, sahata katki. (Ne kun olivat välittömässä yhteydessä kumitassujen tueksi taivutettuihin päätyihinsä.)

 Sisätilat suihkuttelin mattamustalla umpeen. Koteloin virtaliittimen sekä jakit, joista vedin tarkoituksenmukaiseen mittaan osuvat kaapelit. Näissä kolmessa liitännässä siis kulkee mekkala ja käskyt kanavanvaihtopedaalilta vahvistimelle sekä itse kitaranrämppäys sisään polkimille.

Koska efektien suorat virtaliittimet ei koskaan mahdu mihinkään osumatta välittömästi kaikkeen lähellä olevaan ikävästi niin, että piuha taipuu aina vaarallisen terävässä kulmassa, päätin antaa jossain laatikossa pyöriville ihan paskoille kulmaliittimille mahdollisuuden. Niissä kun ei taas meinannu pysyä tolkku ollenkaan, mietin että liimatako pitäis. Mutta ei. Kutistesukka! Jukupätkä mikä keksintö!
 

Ja koskapa sukkavalikoimani on värikoodattu kohtalaisen mielikuvituksettomin sävyin, mattamusta suihkemaali tuoksahti jälleen. Seuraavissa kuvissa pedaalit kokeilevat sijaintejaan ja rasian sivuihin kairatut liitokset esittäytyvät:

 

Koska grunge-kaliiberin käsivarteni joutuvat usein treenimatkalla soittorasioiden lisäksi kannattelemaan mm. virvokkeiden painoa, on ensinmainittujen rakenteesta tehtävä mahdollisimman kevyt. Ta-daa:

Tukirakenteet nousivat kovalevystä, vanerista, puunpalasista ja polystyreenipalikoista, jota muutes lähtee putiikista ilmeisesti nimikkeellä Styrofoam. Jämäkkää matskua, ja mikä parasta, Beltonin suihkemaali ei syö tätä, toisin ku monet rautakauppaspraymaalit, jotka kokemuksen mukaan tekevät styroksista liisteriä.

Porailin kaikenlaisia näppäriä ruuveja ja muita reikiä, jonka seurauksena löin paketin kasaan näin:

Eli vähän piti rouhia ojaa noille toiseen laitaan matkaaville kaapeleille.

Pistin toiseen kylkeen bändin logon, toiseen kumitassuja. Logon onnistuin sohimaan leikkaamalla tavallisesta kopioarkista tommosen kiekuran, jonka kastelin vedellä ja ”liimasin” sillä paperin omalla märkyydellä, jolloinka siis se kohta ei maalaudu. Beltonin mattavalkonen sai luvan värjätä tuotoksen. Ehkä joku antiikkivalkonen olis ollu retrompi, mutta ei ollu tässä muita käsillä!

Sisäpintoihin vielä pehmustetta:

Bojojoingin EQ sai kans maalia ja uuden nimen. Cut that shit!

Sanomattakin taitaa olla selvää, että rasiat pysyy kiinnittyneenä alustaan tarranauhalla. Jostain tarttunu verstaalle semmostakin, jonka liima pitää paremmin ku tarra. Semmonen on parasta.

Sisältö oli järjestyksessä tämmöinen:

►IN
tc electronic polytune
LINE6 DL4
DigiTech BAD MONKEY
Marshall RF-1 REFLECTOR reverb
Biyang EQ a.k.a ”KNIVES KNIVES KNIVES”
◄OUT

Nykyisin Mesan Express 5:25 -nuppiin siirtyneenä heivasin EQ:n laudasta (jotta kanavanvaihtopedaali mahtuu sisään) ja vaihdoin Bad Monkeyn tilalle Biyangin fuzzin (FZ-10).

Virtaa jakelee Biyangin virtalähde. Se on ihan asiallinen ja hurinaton mötikkä, kun kokeilemalla hoksasin, mihin lähtöihin mikäkin efekti kandee tuupata.

Ja kuuppa näyttää tältä:

Jätä kommentti